За резервиране на час моля използвайте онлайн формата: РЕЗЕРВИРАЙТЕ ЧАС
logo

Акушерство, Гинекология и Репродуктивна Медицина

Ултразвукова диагностика

юни 10, 2015

0

Ултразвукова диагностика

Безопасно ли е използването на ултразвук по време на бременност?

Отговорът: ДА!
Това е цитат от становището на Американския институт по ултразвукова диагностика:

Американския институт по ултразвукова диагностика, Официално становище одобрено Март 1993

Ултразвуковата диагностика се използва от края на 50-те години. Имайки предвид всички познати ползи и установената ефикасност на този метод при поставянето на медицинска диагноза, включително и използването му по време на бременност, Американският институт по ултразвукова диагностика изразява следното становище по отношение на безопасността на използването му:

Няма потвърден биологичен ефект върху пациенти или оператори, предизвикан от лъченията, характерни за съвременните ултразвукови диагностични инструменти. Макар и да съществува потенциална възможност такива биологични ефекти да бъдат отчетени в бъдеще, настоящите изследвания показват, че ползата за пациентите при правилно използване на диагностичен ултразвук, далеч надвишава рисковете, ако такива изобщо съществуват
може да се каже, а има изключително много данни, че ИЗПОЛЗВАНЕТО НА УЛТРАЗВУК ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ Е БЕЗОПАСНО, КАКТО ЗА МАЙКАТА, ТАКА И ЗА ПЛОДА.

 

Как работи ехографът?

Машината работеща с ултразвук /ехограф/ изпраща за много кратък период от време звукови сигнали. След което слуша за ехо.
Представете си, че сте в голяма, празна стая. Ако извикате, ще чуете ехото, което представлява звукът, рекуширал в стените. Колкото по-далече от вас е стената, толкова по-дълго време, че е необходимо да се върне звука.
Ехографът прави същото.
Как?
Всеки път, когато машината отчете ехо на звука, който е изпратила, отбелязва точка. Тъй като скоростта на ултразвука е постоянна, на базата на времето, за което се връща звукът се изчислява разстоянието до обекта и се поставя точка. Нюансът на точката/обикновено по-тъмно или по-светло сиво/ зависи от разстоянието до обекта. Ехографът изпраща ултразвукови сигнали и слуша за ехо многократно за една минута. Така много точки, образуват образа, който виждаме на екрана.

 

Какво означават съкращенията?

Когато плодът започне да се вижда, възрастта му се установява чрез измерване на CRL (CROWN-RUMP LENGTH). Това е дължината на бебчето от върха на главата до опашката.

След 12 г.с. се използва BPD (BIPARIETAL DIAMETER), за да се определи точната възраст. Теменните кости (parietal bones) се намират от двете страни на главата. Казано на човешки език, BPD е диаметърът на главичката.

Към 16 г.с. почти всички лекари измерват още две неща. Това са FL (FEMUR LENGTH) дължината на бедрото от коляното до тазовата кост и AC (ABDOMINAL CIRCUMFERENCE) обиколката на коремчето на бебето.

За да определи възрастта на бебчето, специалистът
1. измерва BPD, FL и AC,
2. определя възрастта според всеки отделен резултат
3. изчислява средната стойност, за да определи възрастта.

 

Колко точно може да бъде ехографското измерване?

Много точно в ранните седмиции по-неточно с напредването на бременността.

От 5 – 6 г.с. отклонението е +/ – 4 дни.
От 7 – 11 г.с. отклонението е +/ – 5 дни.
От 12 – 16 г.с. отклонението е +/ – 7 дни.
От 17 – 26 г.с. отклонението е +/ – 10 дни.
От 27 – 28 г.с. отклонението е +/ – 2 седмици.
От 29 – 40 г.с. отклонението е +/ – 3 седмици.

 

Защо с напредването на бременността изчисляването става все по-неточно?

Представете си развитието на бебето като маратон, в който всички участници са с нормално развитие. Всички бегачи започват от едно и също място. С напредването на състезанието някои дръпват напред, други остават по-назад. В началото всички маратонци са заедно, след 1 километър вече са разпръснати, след 2 километра разстоянието между тях е още по-голямо
Всички малки маратонци са нормални, просто някой са по-бавни, други по-бързи. Както възрастните са ниски и високи, слаби и пълни, така и бебетата още преди да се родят са различни. И ЗАПОМНЕТЕ /въпреки нашето сравнение/, развитието не е маратон! По-голямо бебе не означава по-здраво и по-малко бебе не означава бебе с проблеми!

източник: www.bg-mamma.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *